Endüstriyel Ergonomik Tasarımlar

ÜÇ FARKLI YÜKSEKLİ

Endüstriyel Ergonomik Tasarımlar ile üç farklı yükseklikte yapılan işler için geliştirdildi.

OTOMASYONA UYGUN

Dünyada üç farklı çalışma duruşu sunabilen ilk Endüstriyel Çalışma Sandalyesidir. Tasarım, otomasyon pano işçileri için geliştirilmiştir.

ÇOK İŞLEVLİ

Tekerlekler frenli hale çevrilip, göğüs pedinin ters yöne çevrileek yükseltilmesiyle düzenek yarı oturur yarı ayakta çalışmayı sağlayan bir Yaslanma Sandalyesine de dönüşebilmiştir.

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi Detaylı Açıklama

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi Can03

Küçük ölçekli bir otomasyon panosu imalathanesinde çalışan işçilerin yerden 15-50 cm aralığında çalışabilmek için dizlerinin üzerinde öne eğilerek uzun süre çalışmak zorunda kaldıkları gözlenmiştir. Dizlerinin altına destek amaçlı koydukları padin yetersiz kaldığını ve çok zorlandıklarını dile getirmişlerdir. Öncelikle 9 işçiye Cornell Kas İskelet Rahatsızlığı Anketi uygulanmıştır. Bir işçide hafif sol diz ağrısı, bir işçide hafif sırt ve orta düzeyde boyun ağrısı yakınması tespit edilmiştir. Tüm işçiler kas iskelet sistemi özelinde özgeçmişleri de değerlendirilerek muayene edilmiş ve bir işçinin dizinde os good schlatter sendromu, bir başka işçide bel fıtığı öyküsü saptanmıştır. Çalışma duruşunun ergonomik riskini ölçmek için REBA Analizi uygulanmıştır. Risk skoru 9 puan olarak hesaplanmıştır. Riskin yüksek olması ve kısa zamanda önlem alınması gerektiği için yeni bir tasarım yapılarak çalışma duruşundaki risklerin azaltılması hedeflenmiştir.

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi

Tasarıma Formative Usability Test metodu kullanılarak  Neden? Ve Nasıl? Sorularına yanıt aranarak başlanmıştır. Neden sorusuna yanıt olarak yukarıdaki önbulgular dikkate alınmıştır. Nasıl sorusunun yanıtı için Kansei Mühendisliği Uygulamalarından Type VI-Collaborative Kansei Engineering Designing Yöntemi seçilmiştir. Bu metodun özelliği gereği tasarım baştan sona işçilerin görüşleri alınarak hazırlanmıştır. Öncelikle işçilere yerden 15-50 cm yükseklik aralığında çalışırken kendilerini en rahat hissedebilecekleri beş farklı çalışma duruşu görsel seçenekleriyle anket yapılarak tercihleri saptanmıştır. Ankete katılan dokuz işçiden altı tanesi yarış motosikleti sürücüsü postürünü seçmiştir. Bu postürün basit bir eskiz çizimi yapılarak vücutlarının hangi bölgelerinde destek olması gerektiği ve düzeneğin boy, en ve yükseklik ölçüleri oy çokluklarına göre karar verilerek tasarıma geçilmiştir. Tasarım sonrası yapılan prototip için işçilerden geri bildirimler alınmış ve FMEA analizi yapılmıştır. 

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi Kullanımı

FMEA sürecinde sandalye oturağının ters yöne çevrilmesi ve bir sırtlık eklenmesiyle tasarımın kolayca alçak seviyede bir çalışma sandalyesine de dönüşebileceği tesadüfen saptanmıştır. Tasarımın bu hali işçilerin 50-100 cm aralığında yaptıkları montaj işlerini oturarak yapabilmelerini sağlamıştır. Tasarımın yeni haliyle yapılan denemeler sırasında işçiler tarafından bir üçüncü çalışma duruşu daha sağlanabileceği önerisi gelmiştir. Tekerlekler frenli hale çevrilip, göğüs pedinin ters yöne çevrileek yükseltilmesiyle düzenek yarı oturur yarı ayakta çalışmayı sağlayan bir Yaslanma Sandalyesine de dönüşebilmiştir. Sürecin sonunda tasarım, üç farklı çalışma yüksekliği ve duruşunda işçileri destekleyen çok fonksiyonlu bir çalışma sandalyesi haline gelmiştir.

ÖZEL SİPARİŞ TALEBİ

Farklı iş istasyonları için işe veya kişiye özel değişik versiyonlar için lütfen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

HIZLI İLETİŞİM:

CAN Ergonomi'ye aşağıdaki iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz;

Telefon;

+90 533 234 8452

+90 538 931 3486

Mail: destek@canergonomi.com

MERKEZ:

Esatpaşa Mah.
Cemalpaşa Sk. 41/B
Ataşehir / İstanbul

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi Can03

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi

Endüstriyel Çalışma Sandalyesi Can03, aynı iş istasyonunda üç farklı yükseklikte yapılan işler için geliştirdiğimiz tam ergonomik çalışma sandalyesidir. Patentli ürünümüz Dünyada üç farklı çalışma duruşu sunabilen ilk Endüstriyel Çalışma Sandalyesidir. Tasarım, otomasyon pano işçileri için geliştirilmiştir.

Tasarımın çiziminde Türk Erkek Antropometrik Verileri dikkate alınmıştır. Postür 1 de %95 lik grup, Postür 2 ve 3 de ise %5 lik grup dikkate alınmıştır. Tasarımda toplam yedi adet kişiselleştirme ayarı eklenerek farklı boydaki işçilerin çalışma konforu artırılmıştır. Tasarımın öncesi ve sonrası vücut bölgelerine etkiyen fiziksel kuvvetler ve maksimum kas aktivasyonu Anybody yazılımı kullanılarak karşılaştırılmıştır. Maksimum kas aktivasyonunda %57,5, dizlere etkilyen kuvvet miktarında ise %65,6 oranında azalma sağlandığı tespit edilmiştir.